PUNK/HARDCORE

"Old school, or the new, doesn’t mean a thing if your heart‘s not true!!!"

08.06.2006.

MISFITS!!!

U subotu oko 12 krećemo na koncert u ZG autom iz Sarajeva i imamo slobodno mjesto. Ako neko želi da se pridruži nek pošalje broj telefona na rissmu@yahoo.com i ja se javljam...
Eto...

22.05.2006.

NOVI ALBUM IGNITE-A

Ukoliko ga još niste nabavili ili poslušali učinite to obavezno na www.myspace.com/ignitemusic!!!
Nakon prvih par slušanja čini mi se da je ovo najbolji njihov album do sada.
Nama ostaje samo da žalimo za 2002 i u zadnji momenat ozkazanim koncertom u Sarajevu...

30.03.2006.

S.O.I.A. tako blizu a tako daleko...

Prenosim komentar jednog od posjetioca bloga koji nudi friške informacije u vezi koncerta S.O.I.A. u Zagrebu:

"cao!

karata za SOIA ce u prodaji najvjerovatnije biti 600, koliko je bilo i za SOULFLY nedavno i to je podnosljivo pun kapacitet kluba bez da je kaos. dom sportova (mala dvorana) i sve ostale opcije (tvornica...) su ciste budalastine i ekonomska katastrofa jer za raditi koncert u npr domu sportova potrebni su ogromni novci samo za tehniku. bugalu u kome su SOIA svirali prije 10 godina je taj dan vec bukiran za HIPOCRISY/AMORPHIS. samo za usporedbu, u ljubljani SOIA sviraju u gala hali u koju stane 400 ljudi.

karte je moguce rezervirati, raspitajte se na mochvara@urk.hr, ekipa koja inace iz sarajeva dolazi na metal koncerte redovito rezervira karte... jedini uvjet je da se pokupe do cca 19:00 inace idu u redovitu prodaju...

eto..."

Što se mene tiče ja planiram ići ali imam problem a to je da bih vjerovatno odmah poslije koncerta morao natrag u SA. Ukoliko ima neko sa sličnim problemom a sa autom neka se javi, pare nisu problem. Znam već neke ljude koji će ići autima, pa aako bude kakvih slobodnih mjesta javim vam.
I usput hvala na pomoći autoru ovog komentara...

30.12.2005.

Bosanci u svijetu...

Mislio sam da bi bilo interesantno spomenuti malo BH muzičare koji su na neki način uspjeli ostaviti trag u alternativnoj muzici i van granica BiH. Počeo bih sa najpoznatijim slučajem koji je na žalost u Sarajevu još uvjek relativno nepoznat među slušaocima takve vrste muzike. Radi se o Srđanu Jevđeviću poznatijem kao Đino Banana, svi bi ga se trebali sjetiti po pjesmi “Mače moje čupavo”, ja sam se lično pozitivno sjebo kada sam prije par godina čuo njegov novi bend “Kultur Shock”. Na nevjerovatno originalan način mixaju Punk i tradicionalnu balkansku muziku. Ima tu i dosta obrada starih sevdah pjesama ali i njegovih autorskih, vjerujte mi da ovaj bend nimalo ne sliči Bregovićevom preseravanju ili No Smoking bendu, ovo je nešto sasvim drugo. Nagle promjene ritmova, čas HC, čas sevdah, čas balada karakteriziraju njihovu muziku kao i otkačeni tekstovi. Bend je sastavljen od par bosanaca, amera i bugara, a jedan od njih je i Kris Novoselić bivši basista Nirvane. Ako koga interesuje imam sva 3 albuma pa eto…
Kaže Srle: “bliži mi se 45 a ja tek poludio”

14.05.2005.

Crust, Crust Punk, Crustcore

Crust je spoj Punka sa Metalom.
Crust je kcerka Anarcho-Punka udata za Metal.
Crust je Crust. Crust nije Metalcore.
Crust je uz Grindcore najekstremnija evolucijska forma Hardcore Punka koja je u pocetku bila usko vezana za Speed/Thrash Metal, a poslije uz sve sto je ekstremno i eksperimentalno. Nosi vodo Grindcore, Noise, Metalcore, Ambient...
Crust je noisy, tezak za slusanje, abrazivan, prljav, mracan, agresivan, predistorziran... Ukratko, sve 'najgore'.
Crust je, logicno, politicki nastorojen, mada su veoma zastupljene drukcije liricke teme tipa ateizam, prava zivotinja, sudnji dan, teror, tuga, melahnolija, zivot, smrt, anti-ovo, anti-ono...
Crust je imao veliki uticaj na razvoj Grindcore-a, kao i ostalih ekstremnih verzija Hardcore Punk-a i Metala.
Crust je Crust Punk. Godfaderi Crusta su engleski Amebix, ali prvi bend koji je svirao Crust Punk kakvog mi danas znamo bili su Deviated Instinct. Uh!
Crust mnogo duguje bendovima Crass i Conflict (tate Anarcho-punka), jer su oni bili jedna od glavnih inspiracija.
Crust takodjer duguje mnogo Black Sabbathu, prvom Metal kao i proto- Doom metal bendu, cija evolucija u
moderni Doom je najekstremni pravac u metalu, koji se ne kiti brzinom vec obratno, od tuda osjecaj da se blizi apokalipsa dok slusas Crust,
odatle i onaj osjecaj tezine od 100 kila betona na prsima od prekomjerne distorzije, dok slusas CRUST!
Crust je Crustcore. Crust nije veseo, Crust nije nasmijan, Crust nije zajebancija. Crust je crnilo, Crust je smrt.
Crust je Nausea, Hellshock, Oi Polloi, Aus Rotten, Amebix, Disrupt. Crust je Anti Cimex, Axegrinder, Doom, Hellbastard, Crust je Wolfpack, Crust je Wolfbrigade, Skitsystem...

27.03.2005.

Belgija - BiH 4:1

Do sinoc sam mislio da postoji neki Bog sporta...

P.S. Ako postoji nabijem ga na kurac!!!

11.02.2005.

Hatecore (H8core)

Hatecore je muzički kao i tekstualno najbrutalnija verzija panka i HC-a, brzi HC u kome nema “slušljivih” elemenata tj pjevljivih refrena i veselih melodija. Dok su pank i HC većinom širili pozitivno raspoloženje Hatecore bendovi nam tranportiraju isključivo agresivnost i mržnju. Hatecore propagira muškost i samodisciplinu a svoju publiku nalazi većinom u militantnim pojedincima/grupacijama. To naravno absolutno odudara od dotadašnje anarhističke ideje i Hatecore postaje sve više desni pokret. U tom periodu se pojavljuje i “Good Night White Pride”, pokret koji je odgovor na mješanje HC-a i fašizma a njihov simbol je korer koji gazi skinheada. Najvažniji bendovi su: SFA. Neglect, Integrity, Damaged, Rahowa, Bonesaw, Yuppicide, Congress…

03.02.2005.

EVROPSKA SCENA

Nikako ne smijem zanemariti i HC scenu našeg malog kontinenta gdje ima itekako kvalitetnih bendova. Po izobilju žanrova prednjače Šveđani dok su Holanđani i Nijemci žešći a južni i istočni europejci gaje meni makar nekako više Old School i Crust stil. Prije dvije godine sam bio mjesec dana u Barceloni i Kataloniji i za to vrijeme sam upoznao i slušao mnogo bendova. Samo u Barceloni postoji više od 150 PunkHC bendova, ali nemojte pomisliti da su to bendovi kao naših par aktuelnih »underground» bendova. Gledao sam ih 30-tak i slušao još toliko i svaki od njih je kvalitetniji od svih naših skupa. Tamo se doslovno bore da možda jednom il dva puta u godini dobiju šansu da sviraju u nekom klubu ili festivalu da bi ih publika uopšte vidjela. Mnogi i snime albume a da nisu imali poštenu svirku i zato me plaho nerviraju naši bendovi kad počnu sa spikom kako ih niko ne podržava , kako ih nema na TV-u i drugim medijima a nazivaju se Undergroundom. 99% posto njih ili nas bi tamo potonulo u izobilju kvalitetne konkurencije zato ljudi ne kukajte, nama «samo» fali kvalitetne publike i klubova to je osnovni problem a zajebite slikanje i snimanje za jadne TV kuće. Slično je i u svim ostalim zemljama u Evropi, gdje god sam bio svugdje su svaku noć koncerti lokalnih i stranih bendova i njima je puno teže isplivati nego nama ovdje(sa isplivati mislim ostaviti bilo kakav trag svirajući Punk ili HC).Ja malo skrenuh sa teme, uglavnom istakao bih 59 Times The Pain, Right Direction, Negazione, Misconduct, Slamdamn, Rykers, Racial Abuse, Backfire, GBH, Discipline, Beatsteaks, Spermbirds, Exploited, Punishable Act, Kickback, Hard Resistance, Bad Habits, Business, Rawside, Les Partisans, Angelic Upstars i mnogi mnogi drugi.

24.01.2005.

CROSSOVER - SMRT KLASIČNOG HARD CORE-a?

Sredinom ´80-tih kao što sam već naveo u zadnjem postu mnnogi HC bendovi kupe uticaje iz drugih muzičkih pravaca kao npr. Metala, Hip Hop-a, Funk-a, Noise-a, Industrial-a, Jazz-a ili Ska i Folk muzike što HC čini dosta komercijalnijim i slušljivijim za šire mase. Tom periodu pripadaju bendovi kao Suicidal Tendencies, Corrosion of Conformity, S.O.D., No Means No, Primus, Sublime, Infectious Grooves, D.R.I., M.O.D., Antrax, Mighty Mighty Bostones, Stuck Mojo, Pro Pain, Crumbsuckers, Attitude Adjustment, Rage Against Machine, Faith No More, Helmet, Crowbar, Ministry, Prong… Većina korera ovaj oblik HC-a izbjegava i potcjenjuje a ja lično mnoge od navedenih bendova smatram legendarnim. Na žalost produkt ovih bendova su današnja SRANJA kao SLIPKNOT, KORN, SISTEM OF A DOWN, RAMSTEIN, NIRVANA, P.O.D., SOULFLY, LINKIN PORK…vjerujte mi ima dosta kinaca koji ovu debilnu muziku nazivaju Hardcore-om ili pankom i upravo radi njih pravim ovo “neshto”! Da li ste i vi mišljenja kao neki da je Crossover “nanudio” Hardcore-u ili je to bilo samo osvježenje?


SUICIDAL TENDENCIES
Najbolji alternativni gitarski bend svih vremena! To naravno važi za njihove starije albume iako i njihova nova osvarenja nisu za odbaciti. Sa Suicidal-om sam se susreo još prije rata i zato su mi posebno dragi jer me podsjećaju na ona lijepa vremena kad sam živio maltene kao oni u Kaliforniji samo što smo umjesto Surfanja prakticirali spuštanje niz rijeku na gumama od traktora koje je bilo sigurno podjednako zanimljivo:) Mike Murir alias Cyco Miko je bio najveći Trendseter svih vremena a da toga nije bio svjestan, profurao je Vans tene, Dickies tole, bandane(marame), današnji skejteri bi danas vjerovatno skroz drugačije izgledali da nije bilo njega. Počevši kao Skatecore bend nakon par albuma sviraju maltene Heavy Metal koji je jebeno dobar sa najboljim tekstovima kakve kakvim se ne može pohvaliti ni jedan drugi bend!
ST me vadio iz najvećih crnjaka u životu, kad god sam sjeban pustim njihovu «How Will I Laugh Tomorrow(When I Can't Even Smile Today) i da mi snagu da pobjedim svaki crnjak. Bili su prvi alternativni bend koji je ušao u Billboard Charts i samo ih je njihovo ime sprječavala uspjeha širih razmjera koje oni naravno nisu promjenili. Suicidal Tendencies ne nose nikakvu negativnu ili suicidnu poruku ime dolazi čisto od činjenice da su kao skejteri živjeli vrlo ekstremnim i opasnim životom. U 2005 sviraju na balkanu i jugoistočnoj Evropi i sigurno neće doći u BiH jer mi takav događaj ne zaslužujemo!
«Couse I was born to be – ST»

D.R.I.
Soon...

16.01.2005.

FROM OLD SCHOOL TO NEW SCHOOL 1985-1995

Period poslije prvog vala HC muzike je ustvari bilo i zlatno doba Hard Core-a, na cijeloj planeti niču novi HC bendovi, dolaze novi uticaji, razvijaju se novi pravci ali se i postavljaju mnoge barijere između različitih pravaca, regiona, opredjeljenja. To je i period kada HC počinje da kupi uticaje drugih muzičkih pravaca posebno metala ali to se više odražava na boljoj produkciji i dobijanju na žestini zvuka. Većina bendova iz tog perioda održava “Spirit of HC” i dan danas. Hiljade bendova širom svijeta praše HC i stvarno je bezobrazno izdvajati bendove iz tog perioda ali moram spomenuti Life of Agony, Bad Religion, No Means No, Pittbull, Sick Of It All”, Madball, H2O, Good Riddance, SNFU, Pennywise, Biohazard, CIV, Bruisers, Killing Time, Sheer Terror, Indecision, SFA, Merauder, NOFX, Yuppicide, Judge, Integrity, Spudmonsters, Bloodlet, Bonesaw, Ratos de Porao, Tourmoil…. Evropski HC i Crossover ćemo naknadno obraditi.



SICK OF IT ALL
Ako kažem 8 puta slagaću možda, zato ću reć Sick of it All sam gledo 7 puta uživo i još bi ih toliko puta gledao. Nevjerovatno kako svoju pozitivnu energiju prenose na publiku a njihovi koncerti po posjeti prevazilaze klasične HC koncerte što naravno otežava okolnosti. Karakteristično za taj bend je da su od samog osnivanja pa do danas promjenili maksimalno 2 člana, znači drže se zajedno i zato je taj bend za mene pojam HC načina života.
Just Look Around!!!


MADBALL
Bio je to juni '98,Minhen - Njemačka, ja i par jarana smo svirali već možda godinu-dvije u bendu Bomb Squad kada nam se ukazala nevjerovatna prilika a to je da sviramo kao predgrupa velikom Madball-u. U prvi mah nisam mogao vjerovati tome šta sam čuo al već nakon dvije minute sam skakao od sreće. Odradili smo par proba i već je došao dan D, nastupali smo kao drugi bend te večeri. Dobro smo svirali a pred oko hiljadu ljudi sam rekao onako naivno da pjesmu Livin the Pain posvećujemo prijateljima koji su se već morali vratiti u Bosnu na što je usljedio veliki aplauz. Mi ne bi bili bosanci da nismo zasrali, nakon isteka našeg vremena je ostatak benda nastavio svirati dok sam ih ja tjerao sa bine, prvo su nam tonci ugasili svjetla ali oni su prašili u mraku dalje, pa onda komplet razglas , na kraju je bubnjar počeo svirati neke lude ritmove i onda sam ga ja sa obezbjeđenjem doslovno morao snositi sa bine. Već tada mi je ispunjen jedan od mojih životnih snova. A ja, ovo je post o Madball-u:) Madball je nastao nekako kao nastavak Agnostic Fronta početkom '90-tih. Rogerov mlađi brat Fredy, Stigma i još par likova su bili članovi prve postave. Meni je lično Madball bio pojam u tinejdžerskim danima (93-96) al sad na njih gledam više kao na bend za mase, znači komercijala, plitki tekstovi, mišići, tetovaže. Nekako mi to više ne leži, volim opuštenije bendove a la H2O. Ali Madball je možde najbolji bend za ulazak u HC svijet, preko njega je lako doći do pravih bendova. Ja možda i malo previše serem protiv njih a fakt je da su njihovi albumi među najprodavanijim HC albumima.


BIOHAZARD

Ne može ovaj post proći a da ne spomenem Biohazard. Njihova prva tri albuma su pojam i dan danas. Možda ne sviraju tipični HC i ne ponašaju tako ali ipak su dio NYC Crew-a. Kaže, ako znaš Billy-a i ekipu niko na Bistriku (mislim Brooklyn-u) te ne smije dirati:) Klinci ovo vam je obavezna lektira!

10.01.2005.

SxE BENDOVI

STRIFE
"There is Only One Truth"
Ne sjećam se tačno, 1995 ili '96, krenuo sam gledati SOIA a kao predgrupa je svirao "neki" Strife, ali taj "neki Strife me već nakon 2 minute toliko sjebo da 45 minuta nisam mogao zatvoriti usta, adrenalin koji doživljavam samo kad bike-om osvajam neku planinu ili kad neko spomene "republiku šumsku"(vještačka tvorevina sa kratkim rokom trajanja). Odmah sutradan sam kupio originalni CD "One Truth" koji i dan danas slusam kad god mi zatreba doza adrenalina. Metalizirani HC sa SxE predznakom ali njima ga halalim, jedan zdrav SxE bend. I oni zaslužuju etiketu BETON!!!

YOUTH OF TODAY
1985 se vecina Old School SxE bendova počela raspadati i bilo je
pravo vrijeme za nove snage što su Ray Cappo i John Porcelly skontali na vrijeme i razjebali svoj HC bend "Violent Children" da bi sa novom ekipom stvorili "Youth of Today" . Iste godine izdaju i prvi album "Can't Close My Eyes" a '88 izdaju svoj drugi ujedno i posljednji album "We're Not In This Alone". Na zalost ovaj bend je od samog pocetka mjenjao kompletnu postavu više puta i to ih je koštalo života. Ray Cappo 1990 odlazi u Krishne i pravi "Krishnacore" bend "Shelter" a kasnije "Better Than a 1000", za to vrijeme John formira "Judge"


UNIFORM CHOICE
Kalifornijski odgovor na NY i DC SxE scenu, vrlo energični pomalo melodični OSHC koji čas posjeća na Minor Threat čas na Youth of Today ali ipak ima i nešto osobno što utemeljuje West-Coast SxE scenu . Ne bi bilo nimalo uredu a da ne spomenem “Unity”, bend iz kojeg su nastali “Uniform Choice” i kasnije “Ignite”. “Blood Days” je jedno od jačih SxE ostvarenja a jedino vokal malo neobično zvuči jer je možda malo previše “Emo“ što ne paše baš 100% uz energičnu muziku, meni lično to ne smeta ali znate kakva je većina “edžera”.

EARTH CRISIS
Kada pričamo o SxE benovima koji pretjeruju sa svojom ideologijom što ih čini absolutno odbojnim onda je Earth Crisis među prvim bendovima. Ali moram izdvojiti njihov "All out War" maxi CD koji mi je pravo legao sve ostalo od Earth Crisis je Death metal sa "fašističkim" tekstovima koji prodaju kao HC, uvjerite se sami.

09.01.2005.

XXX - STRAIGHT EDGE

"Drug Free Youth"
Sigurno ste se često pitali zašto neki klinci na HC koncertima crtaju "X" na majicama ili pak na šakama. Ako pitate odgovor bi bio: "zato što smo Straight Edge". A vama još uvijek ništa nije bivalo jasnije.
Paralelno sa razvijanjem NY Hardcore scene u Washington D.C.-u Ian Macakaye(Minor Threat) i jos par istomišljenika prave revolucionaran zaokret u Punk HC sceni, zasićeni samouništivačke ideologije koja je tada vladala u panku prave pokret čije je osnovno pravilo "Poison Free Life", znaci odriču se svih mogućih droga, alkohola, cigareta a i pravi "Edger" bi trebao biti vegetarijanac a u najboljem slučaju veganer. Militantni "Edgeri" idu čak i do tih granica da izbjegavaju "One Night" afere ili čak da nemaju sex prije braka. Vrlo vazna odlika "SxE" bendova je da su svi politicki angazovani, poznati su kao pacifisti,antifašisti i naravno veliki simpatizeri "Green Peace-a".Na žalost oni nekad ne poznaju granice tolerancije i zato bivaju ismijavani od strane "ostalih" kao na primjer '97 kad sam gledao Agnostic Front pred oko 500-600 ljudi od toga sigurno polovina skinsa. Kao predgrupa je nastupao "Ignite" bend koji ja obožavam ali vec na samom početku pjevač je "zamolio" publiku da ne puši u klubu dok oni sviraju, naravno usljedila je kanonada flaša, papira i sličnih điđa. Takve situacije sam doživio na još par koncerata. Naravno čovjek ne bi bio čovjek kada ne bi pretjerao tako je bilo i sa SxE ali ja sam ipak simpatizer na neki način, jedino me jebe rakija pa ja na nju gledam kao na neki prirodni stimulans tako da sam ipak SxE:)
Ovaj pokret pokazuje da se itekako moze biti "Cool" bez trave cigara i opijanja.

09.01.2005.

Korijeni - lll

Nije mi bio cilj da govorim samo o pocetcima scene tako da cu jos ukratko spomenuti pionire kao sto su SSD, NEGATIVE APPROACH, SLAPSHOT, BAD BRAINS, CAUSE FOR ALARM, MURPHY´S LAW, DISCHARGE, GORILLA BISCUITS, SLAPSHOT, MINOR TREAT, WAR ZONE, MISFITS, DEAD KENNEDYS, MDC, 7 SECONDS, WRECKING CREW… a veliki uticaj su imali i engleski Oi i pank bendovi. Neke od spomenutih bendova cu uvrstiti u neke od sljedecih “rubrika”

BAD BRAINS
"The hardcore is a way of revealing the revolutionary." by Dr. Know
Mjesajuci pank i reggae, vec u ranim ´80-tim Bad Brains postaju jedan od najvaznijih HC bendova u Americi. Ubrzo iz Washington D.C. dolaze u NY i ´82 izdaju svoj prvijenac
“Pay to Cum”. Jos uvijek su aktivni ali pod imenom “Soul Brains”. Takodjer bih vam preporucio ukoliko volite reggae “HR charge” to je projekat HR-a ex pjevaca Brains-a.

WAR ZONE
RAYBEEZ R.I.P.
Imao sam cast da ovaj bend vidim uzivo na posljednoj turneji prije Raybeez-ove iznenadne smrti. Ray je cijeli koncert pjevao sa publikom u Moshpitt-u jer kako kaze nije htio da se osjeca kao autoritet u odnosu na svoje prijatelje. Godinu dana kasnije umro je od upale pluca u NY. Ovaj bend je od nekih ismijavan od drugih izdizan u visine ali u svakom slucaju bitan dio NY scene.

CAUSE FOR ALARM
Pored Murphy´s Law i Sub Zero jedan od najboljih Live bendova koje sam vidio uopste.
Necete se prevariti kupovinom bilo kojeg albuma a svak bi trebao imati legendarni Split CD sa War Zone na kojem su pjesme poput «Eyes of War» ili pak «Skinhead Girl Warrior» od WZ.

SLAPSHOT
SSD i Slapshot predstavljaju Bostonsku HC scenu. Poslusajte njihov «Old Time Hardcore» CD, pripremite bejzbol palicu i krenite u setnju. BETON!!!
Umalo zaboravih rec da je Slapshot prije rata svirao u Sarajevu i da je koncert protekao u masovnoj tuci skinsa i ostale raje medjusobno a bend je cuvalo njihovo obezbjedjenje sa palicama.

08.01.2005.

Korijeni - CRO MAGS

NYC, 1981, Harley Flanagan Skinhead sa nekih 15 godina vec tada muzicar sa iskustvom, svoj prvi Punk bend je vec imao sa 11 godina «Little Big Boss» a svirao je bubnjeve «Stimulators-ima» a kasnije cak slavnim «Bad Brains-ima i "Misfits-ima". Impresioniram zvukom «Bad Brains-a» a nezadovoljan samo pankom poceo je okupljati ekipu koja ce napraviti najjebeniji i najtezi bend do tada. Prve korake pravi sa Parris Mitchel-om na gitari, menadzerom «BB» Dave Hahn na bubnju i vokalom Eric Casanova. Casanovu zamjenjuje 1984 John Joseph i ubrzo izdaju najbolji HC album svih vremena slavni «The Age of Quarell». Sa ovim albumom Hardcore punk postaje Hardcore i Cro Mags postaju najomrazeniji i istovremeno najomiljeniji bend na svijetu. Pjesme sa tog albuma obradjuju najpopularniji bendovi danasnjice, pjesme kao «Hard Times», «Live on My Own» , «Street Justice», «We Gotta Know» i ostale su nezaobilazna lektira za sve korere, metalce i pankere. CM izdaju 1989 svoj drugi album «Best Wishes» koji donekle odrzava kvalitet prvog albuma sto je bilo gotovo nemoguce. I na zalost to biva pocetak kraja Cro Mags-a, Harley i Joseph imaju Fight tokom jednog koncerta u USA, Joseph izvlaci deblji kraj. Harley odlazi u aziju u neke Krisna kampove a Cro Mags izdaju jos dva albuma koji nisu ni nalik prvim, preovladava metalizirani zvuk sa sektaškim tekstovima sto većina starih fanova ne moze podnijeti. Nakon toga svak ide svojim putem, Joseph ima novi bend «Both Worlds» a Harley i Parris prave bend «White Devil». 1998 bend se ponovo okuplja bez John Josepha koji je radi toga ljut i on starta projekat koji se zvao «The Age of Quarell». Da li Magsi i danas sviraju ne bih vam znao reci ali vam definitivno preporucujem projekat najvece legende NYHC koji se zove po njemu «Harley`s War», pored njega tu sviraju i legende kao sto su Rocky George (ex ST), Jay Vento (ex War Zone), Vinie Stigma i drugi. Cro Mags su jedan od mojih najdrazih HC bendova, imam sve njihove albume izuzev ovih novijih nakon raspada a imam i sve projekte. Preporucujem vam i projekat Cro Mag-sa i Bad Brains-a «Icemen» gdje sporiji HC preovladava ali vrlo vrijedan projekat. Najkontraverzniji bend u NYC svih vremena.

08.01.2005.

Korijeni-AGNOSTIC FRONT








Kako vec rekoh ne zelim bendove izdvajati tacno u bobu ko je bio prvi, ko je bolji il sta vec, na kraju krajeva nisam ni kompetentan za to. Zato cu krenuti jednostavno abecednim redom a krecem od OS scene znaci od samih korijena.
1982 Vinnie Stigma i kubanski "izbjeglica" Roger Miret sa Ray Beez-om na bubnjevima i Adamom M zapocinju nesto sto ce zivjeti do danas i promjeniti tadasnju muzicku scenu iz temelja. Vec 83 izdaju svoj prvijenac "United Blood" koji karakteriziraju agresivne i brze jednominutne pjesme sto je tada bila rijetkost. Tekstovi na "United Blood" opisuju njihov nacin zivota znaci taj neki "Street Life" u NYC. "United Blood" se rasprodaje u rekordnom roku a originalni primjerci te ploce danas vrijede i po 500KM. Da nije bilo AF vjerovatno ne bi bilo ni Thrash metala kao ni Speed metala i slicnih pravaca. Metallica se ne buni reci da njihova prva ploca postoji zahvaljujuci AF. Agnostic Front svojim kasnijim albumima pocinje u HC zvuk mjesati elemente metal muzike sto zvuci kao teza verzija njihovog prvog albuma sa duzim pjesmama. Ovaj put AF je inspiriran «Crossover» bendovima kao sto su S.O.D., D.R.I., C.O.C... AF sredinom 80-tih kruzi planetom sa G.B.H. i Slayer-om i tako pridobija i mnostvo novih fanova i siri HC kulturu. Vremenom AF dobija i epitet Naci benda jer je nekad neki idiot ubio crnca a na sebi je imao AF majicu, ili cover albuma «Couse for Alarm» na kojem cudoviste jede male crnce, da li je to sve slucajno ja vam stvarno ne bih znao reci ali sam na koncertima Fronta vidjao i crnce u Moshpitt-u a i neki njihovi tekstovi govore suprotno. Zadnjih godina AF se vratio svojim HC korijenima pocevsi od albuma ”Something's Gotta Give”. Njihov novi album “Another Voice” je opet brutalniji od ijednog prethodnog a spot za pjesmu “Peace” u kojoj gostuje i pjevac “Hatebreed-a” se vrti po skoro svim muzickim TV stanicama sto pokazuje da je HC jaci nego ikada.

Diskografija:

UNITED BLOOD 1983
VICTIM IN PAIN 1984
COUSE FOR ALARM 1986
LIBERTY AND JUSTICE FOR…1987
ONE VOICE 1992
SOMETHING S GOTTA GIVE 1998
RIOT! RIOT! UPSTART 1999
DEATH YUPPIES 2001
ANOTHER VOICE 2004

08.01.2005.

Uvodna

Dirnut dezinformacijama i predrasudama koje se danas vrte oko HC scene u svijetu a posebno kod nas u nasoj dragoj ruralnoj domovini odlucih se da pokusam napraviti jednu vrstu edukativnog bloga za sve MTV i PINK TV generacije. Povrsni posmatraci nas vide kao gomilu agresivnih, tupavih bijelih klinaca i tu je kraj, ne ulaze dalje u ideologiju pokreta koji je ustvari najiskreniji i najzdraviji pokret uopste u svijetu muzike. Pokret koji je vec u 80-tim bio daleko ispred ostalih koji je promjenio zvuk gitarske muzike uopste. Dan danas bendovi kao sto su Slayer, Antrax, Metallica, Machine Head priznaju da su inspiraciju za svoju muziku nasli u bendovima kao sto su Agnostic Front, Cro-Mags ili Misfits. Necu ulaziti u pricu kada, ko, kako i gdje je HC nastao vec cu samo pokusati napraviti pregled bendova koji predstavljaju ovaj pokret kroz razlicite vremenske periode kao i pravce HC ideologije kao sto su Straight Edge, NYHC, California HC, OSHC, NSHC itd. Za svaki od predstavljenih bendova cu vam omoguciti i Mp3 snimke i textove po potrebi. Imajte strpljenja jer ovaj blog se nece razvijati u HC tempu.
HC STILL LIVES (SOMEWHERE)


PUNK/HARDCORE
<< 07/2006 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031


PREPORUCENI BLOGGOVI

PREPORUCENI LINKOVI

BLOGMASTER

Bosanski Punk i Hardcore HC

Ostatak EX juge

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
38254

Powered by Blogger.ba